SsangYong in piškotki

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije. Za spremembe vrste piškotkov, ki jih uporabljamo, kliknite “Nastavitve piškotkov”.

Novice

Test: Ssangyong Korando 2.0 Xdi AWD DLX
Delo, 21. januarja 2012

Korando pač spada v racionalni del razreda SUV, kar dokazuje s tehniko in široko uporabnostjo za družinske, terenske in vlečne namene – pa če je na prikolici naložen gradbeni mateial ali morda gliser.

Generacijsko tretji Korando je pretrgal vez z nekdanjimi, iz evropskega zornega kota čudaškimi Ssangyongovimi oblikovalskimi pristopi! To je prva in brez dvoma najbolj opazna značilnost mestno orientiranega terenca, ki so ga zrisali pri italijanskem Guigiaru. Kr seveda ne pomeni, da je Korando tipičen Italijan, je pa z zajetno motorno masko brez dvoma očesu prijeten izdelek, ki ga težko spregledaš: Na njem tudi zaman iščeš pompoznost, s kakršno nastopa recimo BMW X3, pač pa je umirjeno klasičen in uporabniško prikladen.

V podobnem, recimo družinskem slogu je zasnovana notranjost. Potniški del ponuja konkretno veliko prostora tako spredaj kot na zadni klopi. Pohvalen je položaj za trikrakim volanskim obročem. Tudi z 192 centimetri višine sediš udobno in nič utesnjeno, celo prostor v predelu  kolen je izdaten. Enako velja zadaj, kjer ne gre spregledati po naklonu v hrbtnem delu nastavljive in pričakovano deljive klopi. Vse drugo je dobra stara klasika. Izdelava je korektna, ergonomija prav tako. Je pa jasno, da je Korando vidika oblike, opreme in materialov usmerjen prej k racionalnim kot bahaškim uporabnikom.

Zelo pozitiven vtis naredi dvolitrski dizelski štirivaljnik s konkretno zalogo moči in navora. Podatka o 129 kW (175 KM) in 360 Nm med 2000 in 3000 vrtljaji ne dopuščata ravnodušja. S priročnim šeststopenjskim ročnim menjalnikom in veliko motorne prožnosti je Korando vedno odziven, hiter in suveren. Ne upehajo ga niti daljši avtocestni klanci niti vožnja po gorskih serpentinah, kjer se pokažejo odlike štirikolesnega pogona. V normalnih razmerah se skoraj vsa pogonska moč prenaša na prednji kolesi, kar pripomore k manjši porabi goriva. V zahtevnejših razmerah, ko začnejo posamezna kolesa zdrsavati, pa sistem preusmeri del moči na zadnji par. Med vožnjo po zasneženih in ledenih klancih ter na terenu lahko voznik vklopi še zaporo sredinskega diferenciala s polovično delitvijo pogonske moči. SUV, ki potegne do 186 km/h in porabi povprečno okoli sedem in pol litrov nafte (tovarna obljublja 6,4 litra), se še bolj dviguje iz povprečja z vlečnimi zmogljivostmi. Nanj lahko »obesiš« priklopnik z naletno zavoro, naložen tudi z 2000 kilogrami.

Korando ni zadnji krik avtomobilske mode. V njem boste zaman iskali moden dodatke, kot so radarski tempomat, masažni sedež in projekcijski zaslon! Boste jih pa našli v dvakrat dražjih nemških konkurentih. A kot rečeno, dvakrat dražjih. Korando pač spada v racionalni del razreda SUV, kar dokazuje s tehniko in široko uporabnostjo za družinske, terenske in vlečne namene – pa če je na prikolici naložen gradbeni mateial ali morda gliser.